The all seeing guy

Juutalainen Krakova

Toisen maailmasodan alkaessa Krakovan asukkaista 60 000, 25% oli juutalaisia. Saksalaisten okkupaatio alkoi 6. syyskuuta 1939. Juutalaisten kohtalo on tuttu tuolta ajalta. Krakovan juutalaisista 2000 selviytyi hengissä. Tänä päivänä Krakovan 750 000 asukkaasta noin tuhat on juutalaista, mutta vain parisataa varsinaisesti identifioi itsensä juutalaiseen yhteisöön.

Nykyisinkin kaupungissa on kuitenkin jäljellä runsaasti muistomerkkejä juutalaisyhteisön ajalta. Historia seuraa kulkijaa kaduilla ja saa vanhoissa juutalaiskortteleissa mielen laukkaamaan. Voi melkeinpä nähdä kiiltäväpukuisen SS-upseerin seisomassa kadunkulmassa. Ihmisten järjettömyys mietityttää.

Kazimierzin kaupunginosa on eräs kulttuurisesti merkittävimpiä juutalaisuuden muistomerkkejä maailmassa. Juutalaiset karkotettiin Krakovan kaupungista vuonna 1495 ja he asettuivat tuolloin asuttamaan Kazimierzia, joka tuolloin vielä ei siis kuulunut Krakovaan. Sodan aikana natsit tuhosivat kaupunginosaa. Myöhemmin, kommunismin aikakautena alue pääsi rappeutumaan pahoin. Juutalaisyhteisöä ei sodan jälkeen enää alueelle syntynyt ja viimeinenkin juutalainen muutti pois 1968. Aivan viime vuosina kaupunginosa on kokenut kuitenkin uutta nousua ja alueelle on muodostunut kahviloita ja ulkoilmaterasseja. Kazimierzissa sijaitsee seitsemän synagogaa, joista kuitenkin vain yksi on toiminnassa. Kaupunginosassa on myös kuvattu Spielbergin Schindlerin lista.

kazimierz.jpg
Kazimierzin kaupunginosaa

Juutalaisten häirintä alkoi miltei välittömästi natsien saavuttua. Kaikkien yli kaksitoistavuotiaiden oli käytettävä Davidin-tähteä hihamerkkinä ja heidän piti muun muassa kävellä tien sivussa, pois päällysteeltä. Julkisiin kulkuneuvoihin ja puistoihin ei ollut myöskään asiaa.

Ghetto perustettiin 3. maaliskuuta 1941 Podgorzen kaupunginosaan. “Saniteettisista syistä ja yleisen yhteiskuntajärjestyksen takia.” Alueelle asutettiin 20 000 juutalaista ja puolalaiset siirrettiin alueelta pois. Aiemmin alue asutti noin 3000 asukasta. Nykyisin näkyviä merkkejä gheton olemassaolosta on vähän.

Plaszowin työleiri perustettiin 1942 ja muutettiin keskitysleiriksi tammikuussa 1944. Leirin johtaja oli erityisestä julmuudestaan tunnettu Amon Goeth. Kesäkuuhun 1944 mennessä vankeja oli 24 000, joista noin 8000 menehtyi leirillä. Neuvostojoukkojen saapuessa vankeja siirrettiin läheiseen Auschwitziin. Leirin sijaintipaikalla nykyisin muistomerkkejä tapahtuneesta.

Oscar Schindlerin “Emaljen”-tehdas on yhä pystyssä ja juuri remontoitu. 11. kesäkuuta 2010 rakennukseen avataan pysyvä näyttely sodan ajan Krakovasta. Schindler onnistui suhteillaan perustamaan Plaszowin leirin haaraosaston tehtaansa alueelle, jossa työntekijät säästyivät lähes varmalta kuolemalta.

schindlerin tehdas.jpg
Oscar Schindlerin Emaljen-tehdas

Krakovan uusi juutalainen hautausmaa on karu kokemus. Se perustettiin vuonna 1800. Natsit aiheuttivat hautausmaalle perusteellista tuhoa. Hautakiviä myytiin tai murskattiin ja käytettiin kadunpäällysteenä Plaszowin leirissä. Hautausmaata siistittiin sodan jälkeen vuonna 1957. Tämän päivän kävijä kohtaa joitakin merkkihenkilöiden kunnosteluja hautapaaluja. Yleisesti kohtaa karun todellisuuden; ne, joiden olisi hautausmaata pitänyt hoitaa, eivät ole olemassa.

juutalainen hautausmaa.jpg
Juutalainen hautausmaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

VeliSynkkä (nimimerkki)

Surullista ! Niin SURULLISTA!

Ei pelkästään se, mitä on tapahtunut vaan se miksi kaikki on tapahtunut ja tapahtuuu uudestaan.
Rasismi on se syy joka on meidän kaikkien geeneissä! Miksi?

Koska 100 000 vuotta ennen kirjoitettua aikaa ja aikana naapurikylä, kaikki muukin oli vaarallista oman elin piirin ulkopuolella.

Kartetaan niitä ja jos ei karteta, tapetaan !

VeliSynkkä
Ne on meissä syvällä, GEENIT

JJ: Papua Uudessa Guineassahan ne suurinpiirtein syö vieläkin jos jamppa eksyy naapurikylään. Mä olen miettinyt tota, että ollaanko aina vaan niitä samoja elukoita vai voikohan tapahtua jotain kehitystä joskus. Oli syy sitten geenien tai perittyjen tapojen.

repe (nimimerkki)

Miksi saksalaisten suorittama väestönsiirto on näin suuri asia? Neuvostoliitossahan niitä tehtiin jatkuvalla syötöllä.

repe (nimimerkki)

Kolumnistin syy ainakin selvisi. Hän on vapaamuurarien leivissä (katsoin blogin ostikon).

JJ: Mä oon tällanen "fiksari". Rotaryt, Lionsit, Vapaamuurarit, You name it... mä fiksaan parhaan aineksen ja järjestän ne Bilderbergien juoksupojiksi;)

Ben Kaergin

Kiitos tästä kirjoituksestasi Jooel Jaakkola.

Ben Kaergin

realisti (nimimerkki)

Kohta repe rientää kertomaan että Krakovassa ei ollut yhtään juutalaista, ja jos olikin, niin kukaan ei heitä tappanut. He vain muuttivat maata kiertävälle radalle.

Nils- Aslak (nimimerkki)

Luin joskus tuon kirjan Schindlerin lista ja katsoin elokuvan. Päätin silloin, että jos minulla vielä joskus on poika, niin hänen nimensä on oleva Oskari. Nyt minulla on 13- vuotias hieno poika, jonka nimi on Oskari.

JJ: Ehkä ainoa kerta omalla kohdallani kun elokuva oli kirjaa parempi.

ee-n (nimimerkki)

Ainahan jotain istiä pitää listiä.
Jalon päämäärän nimissä.

For the Greater Good.

Eikä jäljet tunnu pelottavan.
Eteenpäin mars.

JJ: Kait tää oli ironiaa

repe (nimimerkki)

Saksalaiset Sudeettimaa, Itä-Preussi, Pommeri ja Sleesia. Ennen sotaa nämä tuhatvuotiset saksalaisalueet olivat saksalaisia. Sitten siionistit järjestivät maailmansodan tarkoituksenaan murhata Saksan kansa. Saksaa sitten vain pienennettiin, leikattiin maatalous- ja hiilialueita ja ajettiin 18 miljoonaa ihmistä kodeistaan. Heistä 7 miljoonaa kuoli, suurin osa nälkään USA:n ja Englannin miehitysalueilla. 3 miljoonaa murhattiin Neuvostoliiton toimesta jo matkalla. On selvää, että tämä suunnaton rikos täytyy peittä jollain holokaustitarinalla ja muilla lavastuksilla sekä pelokkaalla ja raivokkaalla ndoktrinaatiolla ja fasismilla, joka pyrkii nitistämään totuuden äänet.

JJ: Jännästi ovat lavastaneet tollasia ikiaikaisia hautausmaitakin. Mahto olla homma!

repe (nimimerkki)

Oscar Schindler oli juoppo tuhlaajapoika, joka tuhosi perimänsä omaisuuden. Hän liittyi natsipuolueeseen ja onnistui keinottelemaan sodan aikana itselleen edullisia liiketoimia. Näihin hän pystyi värväämään työvoimaa ja estämään sen siirtämisen valtion työleireille. Näin jatkui sodan loppuun asti. Sodan jälkeen levisivät tarut kaasukammioista yms ja ilmeisesti koska Schindler oli ruokkinut sodan lopussakin työvoimaansa, hänen uskottiin pelastaneen työväkensä. Monet työläiset olivat tekemässä hänestä jonkinlaista sankaria. Todellisuudessa tämä pimeä liikemies ajatteli vain yritystään. Lisäksi voi olle, että valtion leireillä oli sodan loppuvaiheessa kurjempaa ja taudit lopussa niittivät satoaan ja nälkä. Mutta silti kyseesä on jälleen yksi holokaustilegenda. Kirja on romaani ja elokuva myös. Silkkaa sepitettä.

JJ: Schindler toki tuskin ainakaan alussa täysin pyyteettömästi toimi. Yleisesti hänen mielletään kuitenkin pelastaneen yli tuhat ihmistä. 

ucodex (nimimerkki)

siirtykää nykyaikaan. turha murehtia läikkynyttä maitoa enää kun maitosotku on siivottu jo kaksi kuukautta sitten, ja uusia on läikkynyt.

ucodex (nimimerkki)

ei mikään loukkaus, mutta turha jankuttaa koko ajan, tämäkin juttu on kuultu jo tuhat kertaa, olen itkenyt juutalaisten puolesta jo tuhat kertaa, monta kertaa pitää vielä sama käydä läpi, yritetäänkö meitä jotenkin syyllistää tällä jatkuvalla pakkosyötöllä?

JJ: Mihin sitä historiaa tarvitaan vai? Tää oli samalla vähän tällanen matkakertomus.

Nils- Aslak (nimimerkki)

Oscar Schindler on haudattu Jerusalemiiin Oikeamielisten ihmisten hautausmaahan, joten eivätköhän juutalaiset ole melko tarkkaan tutkineet ja arvoineet hänen tekemisensä.

repe (nimimerkki)

13 Ei vaan kyse on propagandasta. Ihmeellistä juutalaisille alistumista, että jos he jotain tekevät, niin tosiasioilla ei ole enää väliä.

Toimituksen poiminnat